Voordelen en voorwaarden voor grijs kenteken

Voordelen en voorwaarden voor grijs kenteken

Het gele kenteken met de zwarte letters siert op bijna iedere auto die in Nederland geregistreerd staat. In enkele gevallen kan je nog wel eens een donkerblauwe kentekenplaat tegenkomen op een old timer. Maar een grijs kenteken? Er wordt daar wel veel over gesproken in de autowereld maar het is niet een kentekenplaat die je op een auto treft. Maar wat is nu een grijs kenteken en wat zijn de voordelen voor jou?

Grijs kenteken

De benaming grijs kenteken geldt voor auto’s die een belastingvoordeel hebben. In de praktijk zijn dit over het algemeen kleine en grote bestelwagens. Je kunt een grijs kentekenauto wel aan de nummerplaat herkennen. De nummerplaat begint met V of een B. Maar waarom wordt het een grijs kenteken genoemd? In het verleden was het kentekenbewijs deel I grijs. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Er wordt nu een groene kentekenkaart verstrekt die gelijk is voor zowel een personenauto als voor een bedrijfswagen.

Voordelen grijs kenteken

Een ondernemer wil graag een grijs kenteken rijden in verband met de fiscale voordelen. Wanneer je een grijs kenteken gaat rijden, zal je leaseprijs aanmerkelijk lager uitvallen. Dit komt omdat er een vrijstelling geldt voor de betaling van de BPM. Door het wegvallen van de BPM is de investeringswaarde voor een leasemaatschappij aanzienlijk lager en dit vertaalt zich direct in een lagere leaseprijs voor jou als ondernemer.
Ook is er door de overheid een ander tarief toegekend voor de wegenbelasting. Wanneer er wordt aangetoond dat de auto een grijs kenteken auto is, betaal je minder wegenbelasting en dus een lagere leaseprijs.
Een ander voordeel zit in de premie van de verzekering. Iedere auto die zich op de nederlandse weg begeeft moet verzekerd zijn. Omdat de aanschafprijs van een grijs kentekenauto vaak lager ligt dan een personenauto, betaal je ook een lagere verzekeringspremie. Ook zijn de verzekerde bedragen vaak lager vanwege de BTW aftrek.

Voorwaarden grijs kenteken
Voordat een auto een grijs kenteken auto mag worden genoemd, moet er wel aan een aantal voorwaarden zijn voldaan:
  • Je moet ondernemer zijn en een BTW nummer te hebben. Wij hebben daarom van jou een ondertekende ondernemersverklaring nodig.
  • Minimaal 10% van de gereden kilometers moet zakelijk zijn.
  • De bestelauto moet voldoen aan de voorschriften en afmetingen van een grijs kenteken. De voorschriften en afmetingen zijn;

Grote bestelbus:

  • Laadruimte (blok) moet tenminste 200 centimeter lang zijn.
  • De hoogte moet 130 centimeter zijn over een breedte van minimaal 20 centimeter en lengte voor deze hoogte dient ook tenminste 200 centimeter te zijn.
  • Een tussenschot is niet verplicht en zijruiten zijn toegestaan in de laadruimte.
  • Voor het meten van de laadruimte moet de bestuurdersstoel in de fabrieksmatige achterste stand staan en de rugleuning moet rechtop staan waarlangs de loodlijn loopt.

Bestelauto met verhoogd dak:

  • Laadruimte (blok) moet tenminste 125 centimeter lang zijn. De hoogte moet tenminste 98 centimeter zijn over een breedte van tenminste 20 centimeter.
  • Er is 1 zijruit toegestaan aan de rechterzijde van de laadruimte ongeacht de grootte. Direct achter de bestuurders zitplaats moet een tussenschot zitten.
  • Het tussenschot moet 30 centimeter hoog zijn over de volle breedte van de cabine.

Middelgrote bestelauto zonder verhoogd dak:

  • Laadruimte (blok) moet tenminste 125 centimeter zijn. De hoogte van de laadruimte moet tenminste 98 centimeter zijn over een breedte van tenminste 20 centimeter en over een lengte van tenminste 125 centimeter. De hoogte van het dak moet minder dan 25 centimeter hoger zijn dan het het hoogste gedeelte van de portier opening van de bestuurders zitplaats.
  • Er is 1 zijruit toegestaan aan de rechterzijde van de laadruimte ongeacht de grootte daarvan.
  • Er moet een tussenschot zijn direct achter de bestuurder zitplaats over de volle breedte en hoogte van de bestuurderscabine. Het tussenschot mag één of meer vaste ramen naast elkaar hebben van maximaal 40 centimeter hoog en met voorzieningen voor de veiligheid.

Bestelauto met open laadbak, enkele cabine en Xtrcab:

  • De open laadbak moet tenminste 125 centimeter lang zijn en 20 centimeter breed.
  • Er moet sprake zijn van een tussenschot. Het tussenschot is de achterwand van de cabine over de volle breedte en hoogte. Het tussenschot moet maximaal 115 centimeter achter het achterste punt van het stuurwiel zijn. Het tussenschot mag één of meer vaste ramen naast elkaar hebben van maximaal 40 centimeter hoog en met voorzieningen voor de veiligheid. Daarnaast mogen er geen klapstoeltjes of banken achter de voorste rij zittingen zijn aangebracht.
  • Als een open laadbak wordt overkapt, dan moet de auto voldoen aan de eisen voor een bestelauto met gesloten laadruimte ( 125 centimeter lang X 98 centimeter hoog X 20 centimeter breed). Een afdekzeil of afdekschot is toegestaan ter bescherming van de lading.

Bestelauto met een dubbele cabine:

  • Laadruimte (blok) moet tenminste 150 centimeter lang zijn en bovendien tenminste 2/3 van de lengte die de laadruimte zou hebben zonder extra zitruimte. De oorspronkelijke laadruimte begint bij een fictief schot, dat is geplaatst op een afstand van 115 centimeter achter het achterste punt van het stuur. Tenminste 40% van de lengte is voor het hart van de achterste as geplaatst. De laadruimte is tenminste 130 centimeter hoog over een breedte van tenminste 20 centimeter en over een lengte van tenminste 150 centimeter.
  • Wanneer er sprake is van gesloten laadruimte moet de hoogte tenminste 130 centimeter zijn over een breedte van tenminste 20 centimeter en een lengte van 150 centimeter.
  • Het tussenschot is de achterwand van de cabine direct achter de achterbank. Het tussenschot is over de volle breedte van de cabine geplaatst. Het tussenschot mag één of meer vaste ramen naast elkaar hebben van maximaal 40 cm hoog en met voorzieningen voor de veiligheid.
  • In de cabine is er één extra rij zitplaatsen geplaatst. De cabine is lager dan 130 centimeter. De overgebleven laadruimte moet tenminste 2 maal de lengte van de cabine hebben. Bij de bestelauto met een dubbele cabine is de lengte van de cabine de afstand tussen het achterste punt van het stuur en het schot tussen de cabine en de laadruimte. De hoogte van de cabine bij een dubbele cabine is de verticale afstand tussen vloer en dak van de cabine, gemeten over een breedte van ten minste 20 cm (waar moet worden gemeten is niet bepaald).
  • Er is 1 zijruit aan de rechterzijde van de laadruimte toegestaan.

Wil je meer weten over het leasen van een auto op grijs kenteken. Neem dan contact met ons op, wij helpen jou daar graag bij.

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *